Beëindiging vrijstelling bpm op bedrijfswagens per 1 januari 2025
4 juli 2023Ben je ondernemer en ga je een bestelauto kopen die op benzine, diesel of gas rijdt? Je kunt vanaf 1 januari 2025 niet meer de bpm-vrijstelling voor ondernemers gebruiken bij de aanschaf van een nieuwe bestelauto. Je moet dan dus bpm betalen. Bpm, of Belasting voor Personenauto's en Motorrijtuigen, was tot nu toe enkel verschuldigd bij de aankoop van een motorvoertuig of personenauto met een Nederlands kenteken door particulieren. Maar vanaf 2025 wordt deze belasting ook door bedrijven betaald bij de aanschaf van een 'grijs kenteken' bedrijfsauto. De verwachting is dat de kosten voor de aanschaf van een bestelauto flink zullen stijgen. Wij vertellen je graag meer over dit onderwerp.
Wat is bpm?
Bpm staat voor Belasting voor Personenauto's en Motorrijtuigen. Het is een eenmalige belasting die betaald wordt bij de aanschaf van voertuigen in Nederland. De bpm is van toepassing op verschillende soorten voertuigen, waaronder personenauto's, motorrijtuigen, en vanaf 2025 dus ook bestelauto's. Dit betekent dat je bpm moet betalen wanneer je eigenaar wordt van een nieuwe (bedrijfs)auto of geïmporteerde auto die voor het eerst in Nederland wordt geregistreerd met een kenteken. Het bpm-bedrag wordt opgenomen in de uiteindelijke prijs van het voertuig en is meestal duidelijk vermeld op de offerte of factuur. De belastingheffing zal plaatsvinden zodra het voertuig wordt geregistreerd in het kentekenregister van de RDW.
Geen vrijstelling meer voor bpm
De overheid heeft de nieuwe bpm-regeling genomen om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Door de bpm-vrijstelling voor bestelauto's met verbrandingsmotoren af te schaffen, wil de overheid ondernemers stimuleren om te investeren in milieuvriendelijke alternatieven, zoals emissievrije of volledig elektrische bestelauto’s zoals de ID. Buzz Cargo. Ondernemers kunnen echter tot 2025 nog profiteren van de bpm-vrijstelling voor nieuwe bestelauto's met verbrandingsmotor.
Bpm verhoogt de aanschafprijs met 40%
Het afschaffen van de bpm-vrijstelling heeft directe en merkbare gevolgen voor de aanschafkosten van nieuwe bedrijfswagens met een verbrandingsmotor. De kosten voor het aanschaffen van een bedrijfswagen zullen aanzienlijk stijgen, omdat de bpm nu boven op de aankoopprijs wordt berekend.
Naar verwachting zal de aanschaf van een bedrijfsauto met verbrandingsmotor vanaf 2025 ongeveer 40% duurder zijn in vergelijking met 2024. Dit maakt komend jaar een gunstig moment om nog een bedrijfswagen met verbrandingsmotor aan te schaffen bij Van den Udenhout. Mits deze tijdig wordt besteld, zodat de auto in 2024 kan worden geleverd. Een bestelauto die in 2024 wordt geregistreerd, heeft tot en met 2027 een vrijstelling voor emissiezones.
Hoe wordt het bpm-tarief berekend?
Vanaf 2025 wordt het bpm-tarief berekend op basis van de CO2-uitstoot van de bedrijfswagen. De bpm bedraagt € 66,91 per gram CO2-uitstoot. Met andere woorden, hoe hoger de CO2-uitstoot, hoe hoger het bpm-tarief. Als voorbeeld, bij een Volkswagen Caddy met een CO2-uitstoot van 127 g/km bedraagt de bpm dus 127 x 66,91 = € 8.497,57.
Advies op maat? Neem contact met ons op
De accountmanagers van Van den Udenhout helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. Neem contact met ons op en haal het maximale uit je investering in een nieuwe bedrijfswagen.