De 'Fiets van de Zaak' slim combineren met een leaseauto: ook voor wie ver(der) van zijn werk woont
13 oktober 2021Fietsplannen zijn van alle tijden. Maar sinds er per 2020 een gloednieuw fietsplan bestaat, kunnen de leasefiets en leaseauto slim naast elkaar worden ingezet.
Bijtelling
De regelingen van de fiets en van de auto van de zaak lijken behoorlijk op elkaar. Zo is er in de nieuwe fietsregeling sprake van bijtelling: voor elke fiets, onafhankelijk hoe je die inzet (dus: voor woon-werk en/of privé) tel je 7 procent van de aanschafwaarde op bij je bruto jaarinkomen. Daarover wordt de netto bijtelling berekend: wat betekent dat je fietst op een gloednieuw model voor slechts een paar euro per maand. En dat voor een onbeperkt aantal (privé)kilometers.
Bereken direct je maandelijkse kosten
Fietsregeling
Toch zijn er ook verschillen tussen de fiets en de auto van de zaak. Bij een auto van de zaak neemt een werkgever altijd de leasekosten voor zijn rekening. Maar bij de fiets van de zaak beslist een werkgever zélf of hij doet. Een werkgever kan er ook voor kiezen om een bijdrage te doen in de maandelijkse kosten óf om het leasebedrag uit te ruilen met het brutoloon. Maar ook als een werkgever kiest voor een kostenneutrale fietsregeling, profiteert de werknemer flink van het belastingvoordeel. Zelfs een leasefiets waaraan een werkgever niets meebetaalt, is tot 35 procent goedkoper dan de privé-aanschaf van deze fiets.
De fiets van de zaak is dus allang niet meer iets alleen woon-werkverkeer. Ook werknemers die ver van kantoor wonen of al een auto van de zaak hebben, profiteren er optimaal van.
E-bikes en (elektrische) bakfietsen
De nieuwe fietsregeling valt buiten de werkkostenregeling en zegt vaarwel tegen de bestedingslimiet. Daarmee kun je behalve voor de vertrouwde stadsfiets ook kiezen voor een duurdere e-bike of (elektrische) bakfiets. Al met al combineer je de fiets en auto van de zaak dus zoals jíj dat wenst.