Kies voor elektrisch rijden en profiteer van de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)

Om de verkoop van elektrische auto’s onder particulieren te stimuleren, wordt vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in 2023 een riant bedrag subsidie beschikbaar gesteld voor de aanschaf van een nieuwe of gebruikte elektrische personenauto.

De aanschaf mag ook op basis van huurkoop (autofinanciering) of private lease plaatsvinden. De subsidie wordt alleen aan particulieren verstrekt zonder tussenkomst van ons als dealer. Toch helpen we je graag op weg. Op deze pagina vind je daarom alles wat je moet weten over de SEPP.


Ook op elektrische bedrijfswagens geldt een SEBA subsidie tot € 5.000,-.

Kijk hier voor meer informatie of het aanvragen van deze zakelijke SEBA subside.

 elektrisch-rijden-nw.jpg

 

1. Algemene informatie SEPP.

Wanneer gaat de regeling in?

De regeling gaat in vanaf 10 januari 2023 om 9:00 uur. De koop-, huurkoop- , of private-leaseovereenkomst moet dus op of na deze datum zijn ondertekend.

 

Subsidiebedragen

Voor het jaar 2023 gelden de volgende de subsidiebedragen:
€ 2.950,- voor een nieuwe elektrische personenauto.
€ 2.000,- voor een gebruikte elektrische personenauto.

 

Wilt u in aanmerking komen voor subsidie?
Dan moet de elektrische personenauto voldoen aan de volgende voorwaarden:

100% elektrisch.

De personenauto heeft bovendien een bereik van minstens 120 kilometer op een volle accu.

De catalogusprijs (oorspronkelijke nieuwprijs) is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000,-

Meer informatie

2. Subsidie aanvragen

Hoe moet ik de subsidie aanvragen?
Na het sluiten van de koop-, huurkoop- of private- leaseovereenkomst kun je zelf een aanvraag indienen via mijn rvo. Je kunt inloggen met DigiD.

Vraag subsidie aan

 

Iemand anders machtigen
Je kunt iemand machtigen om de aanvraag voor je te doen. Je doet dat met het formulier Machtiging intermediair subsidies. Vul dit samen in met degene die je wilt machtigen. Je hoeft dit formulier niet mee te sturen met je subsidieaanvraag, maar je moet het wel bewaren. Nadat het machtigingsformulier is ingevuld, kan je gemachtigde met zijn/haar DigiD of eHerkenning inloggen en de aanvraag namens jou indienen.

 

 3. Spelregels en subsidievoorwaarden

Samenvatting spelregels en subsidievoorwaarden:

De aanvraag moet worden ingediend binnen 60 dagen na het ondertekenen van de koop- , huurkoop- of private-leaseovereenkomst. De exacte datum van ondertekening moet worden vermeld.

Naam, woonadres, e-mailadres, IBAN en burger-servicenummer moeten worden vermeld.

DigiD-app óf DigiD met sms-controle. Heb je deze nog niet, dan moet je één van beide regelen. Houd rekening met 3 werkdagen.

Naam van het dealerbedrijf of leasemaatschappij moet worden vermeld.

De exacte catalogusprijs van de auto op de datum van ondertekening van de koop-, huurkoop- of private-leaseovereenkomst moet worden vermeld.

Merk, model en type van de elektrische auto moeten worden vermeld.

 

Wanneer is er sprake van een nieuwe personenauto?
Om in aanmerking te komen voor de € 2.950,- subsidie voor een nieuwe auto is het van belang dat je de eerste bent waarop de auto is tenaamgesteld in het kentekenregister van de RDW.

Er wordt streng gecontroleerd of de datum van eerste toelating in Nederland gelijk is aan de datum waarop de auto op jouw naam is geregistreerd bij de RDW. Is dit niet het geval, bijvoorbeeld omdat de auto eerst op het dealerbedrijf stond geregistreerd, dan wordt de auto niet als ‘nieuw’ erkend.

Uiteraard kom je dan wel in aanmerking voor de subsidie van € 2.000,-
(de subsidie voor een gebruikte elektrische auto).

 

Heeft je nieuwe auto nog geen kenteken op jouw naam? Of is de auto nog niet geleverd?

Dan vraag je subsidie aan in 2 stappen:

1. Na ondertekening van de koop-, huurkoop- of private-leaseovereenkomst dien je binnen 60 dagen je subsidieaanvraag in.

2. Na aflevering van de auto vraag je uitbetaling van de subsidie aan. Je doet dat zodra je de brief ‘subsidieverlening’ heeft ontvangen en de auto in het kentekenregister van de RDW op je naam staat. Dit kan binnen 18 maanden na de subsidieaanvraag.

 

Wat zijn de belangrijkste verplichtingen voor jou tijdens de subsidieperiode?

Koop en huurkoop:
De elektrische personenauto staat 3 jaar ononderbroken op je naam. Periodiek controleert de RVO bij de RDW of aan deze eis wordt voldaan. Verkoop je de auto eerder dan de afgesproken subsidieperiode? Dan moet je dit aan RVO melden en (mogelijk) een deel van de subsidie terugbetalen.

Private lease:
De elektrische personenauto staat 4 jaar ononderbroken op je naam. Periodiek controleert de RVO bij de RDW of aan deze eis wordt voldaan. Stop je bijvoorbeeld eerder met leasen dan de afgesproken subsidieperiode? Dan stopt ook de maandelijkse betaling.

 

4. Uitbetaling subsidie. Wanneer en hoe wordt de subsidie uitbetaald?

Koop en huurkoop:
Nadat de RVO je aanvraag heeft goedgekeurd, ontvang je direct het volledige subsidiebedrag.

Private lease:
Nadat de RVO je aanvraag heeft goedgekeurd, ontvang je iedere maand een deel van het subsidiebedrag. De uitbetaling van de subsidie wordt verdeeld over een periode van 4 jaar. 


Heb je bij ons een huurkoop- of private-leasecontract afgesloten en loop je bij jouw subsidieaanvraag tegen problemen aan?

Dan helpen wij je graag verder op de afdeling Legal & Compliance van Volkswagen Pon Financial Services. De afdeling Legal & Compliance is te bereiken op het volgende e-mailadres: compliance@vwpfs.nl