2 december 2021

Haal ook bij koud weer het maximale uit een elektrische auto

Haal ook bij koud weer het maximale uit een elektrische auto

Wie een elektrische auto rijdt, profiteert (zeker in de winter!) van veel voordelen. Bij het instappen is de auto bijvoorbeeld altijd lekker voorverwarmd. Ideaal! Graag delen we een aantal handige tips om bij koud weer het maximale uit een elektrische auto te halen.

Het rijden van een elektrische auto is zéker in de winter ideaal. Om het rijbereik van een elektrische auto (de zogeheette actieradius) zo ruim mogelijk te houden, is het de kunst om tijdens het rijden zo efficiënt mogelijk om te gaan met de accu. Wij geven zeven tips om dit te doen.

Tip 1: verwarm de auto voor

Breng de elektrische auto ruim voor vertrek alvast op temperatuur. Dit kan heel eenvoudig op afstand, door de bijbehorende (connect)app te gebruiken. Daarin zit een handige timer waarmee de verwarming automatisch geactiveerd kan worden. En wie zijn of haar auto voorverwarmd wanneer die aan de laadpaal staat, rijdt weg met een volle accu én in een warme auto (die dus niet meer hoeft op te warmen tijdens het wegrijden, en daarmee energie bespaart).

Het bericht gaat verder onder de afbeelding

Gebruik de handige (connect)app om de auto op afstand te verwarmen

Tip 2: zet de stoelverwarming aan

Stoelverwarming kost een auto minder energie dan wanneer de hele auto verwarmd wordt met de kachel. En het is minstens zo comfortabel! Wie gebruik maakt van stoelverwarming houdt zichzelf lekker warm tijdens de rit én kan de temperatuurregeling gerust een tandje lager zetten.

Tip 3: gebruik Cruise Control

Wie op een constante snelheid rijdt, verbruikt minder energie. Maak daarom tijdens de rit optimaal gebruik van Cruise Control.

Tip 4: rijd op winterbanden

Winterbanden zorgen voor extra grip. En dit bevordert niet alleen de veiligheid, maar ook gaat er minder energie verloren. Let daarnaast goed op de bandenspanning: als die te laag is, gaat het energieverbruik omhoog.

Maak direct een afspraak voor de bandenwissel

Het bericht gaat verder onder de afbeelding

Winterbanden vergroten de elektrische actieradius

Tip 5: plan vooraf de rit

Zoek voor vertrek, op de navigatie, de meest efficiënte route naar de eindbestemming. En maak - wanneer de route wat langer is - gebruik van handige apps voor het vinden van snelladers onderweg. Zet de auto bij een lange rit in de meest zuinige (eco)modus. Daarmee wordt het stroomverbruik beperkt en dus de actieradius gemaximaliseerd.

Tip 6: bespaar op gewicht

Spullen die niet worden gebruikt, zorgen voor onnodig gewicht. Een kinderstoeltje of een kratje met sneeuwkettingen? Zorg dat ze niet in de auto liggen wanneer ze niet nodig zijn: ze wegen in dit geval letterlijk en figuurlijk extra zwaar. En elke verlaging van het gewicht heeft een gunstig effect op de actieradius.

Het bericht gaat verder onder de afbeelding

Zorg dat er geen onnodige spullen in een elektrische auto liggen

Tip 7: rijd rustig en anticipeer

Een elektrische auto wint energie terug bij het loslaten van het gaspedaal. Recupratie heet dat, met een mooi woord. Trap daarom niet direct met de rechter voet op het rempedaal wanneer de auto moet vetragen, maar laat eerst eens even het gaspedaal los. Wie geleidelijk rijdt, zonder te veel te remmen, vergoot de actieradius. Beperk daarbij de maximum snelheid en rijdt bijvoorbeeld 100 kilometer per uur, in plaats van 120. Ook dat scheelt weer energie.

Terug

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws?

Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven en ontvang het laatste nieuws over (de merken & modellen van) Van den Udenhout als eerste in je mailbox!

Elke nieuwsbrief wordt maandelijks verstuurd, uitschrijven is op ieder moment mogelijk.

 

Ja, ik meld mij aan