12 mei 2020

Eerste beelden volledig elektrische ŠKODA SUV: ENYAQ iV heeft 500 kilometer bereik

Eerste beelden volledig elektrische ŠKODA SUV: ENYAQ iV heeft 500 kilometer bereik
De ŠKODA ENYAQ iV nog verhuld in camouflagetape

ŠKODA deelt de eerste details van haar volledig elektrische SUV. De ENYAQ iV komt naar verwachting begin 2021 naar Nederland.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom de ŠKODA ENYAQ iV

De ENYAQ iV wordt ŠKODA's eerste volledig als EV ontwikkelde auto. De SUV wordt gebouwd op het puur voor elektrische auto's bestemde modulaire MEB-platform, waar ook de ID.3 van Volkswagen op staat. ŠKODA's elektrische SUV wordt uiteraard wel een stukje groter dan de ID.3 en meet 4,65 meter in de lengte, 1,88 meter in de breedte en 1,62 meter in de hoogte. De wielbasis van 2,77 meter is echter wel identiek aan die van de ID.3. En de ENYAQ iV telt een bagareruimte van 585 liter.

Volledig elektrische ŠKODA-SUV: ENYAQ iV

Actieradius

Met een grote actieradius, volgens de Tsjechen komt hij tot wel 500 kilometer ver, is de ENYAQ iV uitermate geschikt voor het afleggen van lange afstanden. Laden kan met een 2,3 kW-lader en een 11 kW-lader. En met de 125 kW-snellader is de accu in slechts 40 minuten weer tot 80% opgeladen.

Uitvoeringen

De ENYAQ iV komt in verschillende uitvoeringen op de markt, waarbij de basisvarianten beschikken over achterwielaandrijving. Daarnaast komen er twee varianten met vierwielaandrijving:

  • ENYAQ iV 50: de basisversie heeft een accu met een capaciteit van 55 kWh. Een 148 pk sterke elektromotor drijft de achterwielen aan. Dit instapmodel rijdt, volgens WLTP, 340 kilometer op een volle accu.
  • ENYAQ iV 60: deze eveneens achterwielaangedreven uitvoering heeft een 62 kWh groot accupakket en beschikt over een 179 pk sterke elektromotor. De WLTP-actieradius bedraagt 390 kilometer.
  • ENYAQ iV 80: deze achterwielaandrijver beschikt over een accupakket van 82 kWh en een 204 pk sterke elektromotor. Je mag rekenen op een actieradius van 500 kilometer, volgens WLTP.
  • ENYAQ iV 80X: dit model heeft echter twee elektromotoren die alle vier de wielen aansturen. Hij beschikt daardoor over een totaal van 265 pk. Deze versie krijgt een 82 kWh accupakket, waarmee de SUV zo'n 460 kilometer ver komt volgens WLTP.
  • ENYAQ iV 80RS: de 80RS heeft eveneens twee elektromotoren, een accupakket van 82 kWh (met 460 km actieradius) en is ook vierwielaangedreven. Maar hij beschikt over wat extra pk's: 306 in totaal. Hij sprint in 6,2 seconden naar de 100 kilometer per uur en krijgt - evenals de 80X - een maximum trekgewicht van 1.200 kilo.

Uiterlijk

Wat het uiterlijk betreft, moeten we het vooralsnog doen met beeldmateriaal van een prototype met camouflagetape. Over de binnenkant geeft ŠKODA prijs dat de ENYAQ iV beschikt over een 'innovatief interieur dat bol staat van de hightech connectiviteit- en infotainmentsystemen', met een 13-inch display in combinatie met een head-up display met augmented reality en een permanente internetverbinding. Daarbij zou ŠKODA een groot aantal duurzame interieurmaterialen toepassen en klanten hebben straks de keuze uit een aantal verschillende designs.

ŠKODA ENYAQ iV

Productie

De productie van de ŠKODA ENYAQ iV start in oktober in hoofdfabriek in Mladá Boleslav. Begin 2021 volgt de introductie-uitvoering: de Founders Edition. Die wordt uitgebracht in gelimiteerde oplage van 1.895 stuks, een knipoog naar de oprichtingsdatum van het bedrijf 125 jaar geleden. Wat de ŠKODA ENYAQ iV gaat kosten, is nog niet bekend. Gespeculeerd wordt dat de basisprijs rond de € 40.000,- ligt.

Terug

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws?

Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven en ontvang het laatste nieuws over (de merken & modellen van) Van den Udenhout als eerste in je mailbox!

Elke nieuwsbrief wordt maandelijks verstuurd, uitschrijven is op ieder moment mogelijk.

 

Ja, ik meld mij aan