2 september 2020

Alle details van de volledig elektrische ŠKODA ENYAQ iV bekend

Alle details van de volledig elektrische ŠKODA ENYAQ iV bekend
ŠKODA's eerste volledig elektrische SUV: de ENYAQ iV

ŠKODA presenteert dinsdagavond in Praag haar eerste volledig elektrische SUV: de ŠKODA ENYAQ iV. Hij is eind september bestelbaar met een vanafprijs van € 39.990,- en wordt begin 2021 in de showroom verwacht.

Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom de ŠKODA ENYAQ

 

De ŠKODA ENYAQ is een vijfdeurs SUV die qua formaat het dichtst bij de KODIAQ zit. Hij meet 4.65 meter in de lengte, 1.88 meter in de breedte en 1.61 in de hoogte. Hij is daarmee vier centimeter korter dan de KODIAQ, ŠKODA's grootste SUV. De bagageruimte van 585 liter is riant, praktisch gevormd en goed toegankelijk. ŠKODA heeft er een aantal handigheden in verwerkt, zoals haakjes voor boodschappentassen, opbergvakken voor losse spullen en een tas voor de laadkabel.

Dynamisch design

De buitenkant van de ENYAQ straalt een en al ŠKODA uit. Opvallend is de grote grille, die op de duurdere modellen is vervangen door een doorzichtige etalage vol ledlicht, de zogenoemde 'Crystal face'. Ledkoplampen en -achterlichten zijn op alle uitvoeringen de standaard.

Het bericht gaat verder onder de afbeelding

De nieuwe ŠKODA ENYAQ heeft een rijbereik van (minmaal) 340 kilometer

Elektromobiliteit

De ENYAQ is het tweede model dat gebouwd is op het MEB-platform. Het eerste model is de Volkswagen ID.3, waarmee de ENYAQ dan ook zijn wielbasis van 2,77 meter deelt. Op korte termijn zullen ook de SEAT el-Born en de Audi Q4 e-tron volgen. De elektromotor van de ENYAQ ligt op de achteras, optioneel ligt er een tweede elektromotor op de vooras (bij de vierwielaangedreven modellen). Het accupakket bevindt zich tussen de wielen, waardoor de ENYAQ een vlakke vloer heeft. In het interieur ontbreekt daardoor de middentunnel, zoals we zien in fossiele brandstofauto's en daar nodig is voor de transmissie. De 'brugconsole' middenin de ENYAQ scheidt de bestuurder van de passagier. Hier zijn meerdere opbergvakken in verwerkt.

Slimme connectiviteit

Een fors 10" touchscreen staat centraal in het interieur van de elektrische SUV. In de duurdere modellen is zelfs een 13"scherm verwerkt, het grootste display in een ŠKODA ooit! Hierin is een groot deel van alle functies verwerkt, zoals de temperatuurregeling en de audio-bediening. De ENYAQ is op en top connected en er worden bijvoorbeeld ook slimme navigatie-updates op het scherm weergegeven.

Het bericht gaat verder onder de afbeelding

Het interieur van de ŠKODA ENYAQ

Nieuw interieurconcept

Er keuze uit verschillende 'Design Selections', waarbij het interieur bij iedere optie een andere sfeer ademt. Het strakke dashboard in de ENYAQ straalt rust uit. Het is bekleed met hetzelfde materiaal als ook de voorstoelen, wat een enigszins gezellige sfeer geeft. Verder zien we enkele 'Simply Clever' oplossingen terugkomen in het interieur, waaronder een paraplu in de voorportieren, houders voor 1,5 liter flessen, een ijskrabber (met bandenprofielmeter) in de tankdop en een optineel zelfs slaappakket met kussentjes op de hoofdsteunen. ŠKODA onderstreept het duurzame karakter van de ENYAQ met de bekleding van de stoelen. Die bestaat namelijk voor 40% uit wol en voor 60% uit gerecyclede petflessen.

Uitvoeringen

De ENYAQ is leverbaar met drie verschillende accupakketten en vijf vermogens-opties. Een grotere accu staat bij deze gelijk aan meer vermogen. De ENYAQ kan overweg met een 2,3 kW-lader, een 11 kW-lader en (optioneel) met een 125 kW-snellader.

De ŠKODA ENYAQ aan de 125 kW-snellader

Van 150 tot 265 pk

Iedere versie heeft zijn eigen type-aanduiding. De basisversie heet ENYAQ 50 iV. Met een vermogen van 150 pk trekt hij een sprint van 0 naar 100 in 11,4 seconde. En op een volle 55 kWh-accu komt hij, volgens WLTP, 340 km ver. De tweede in de lijn, de ENYAQ 60 iV, is de instapper. Die haalt 390 kilometer op een volle accu (WLTP gemeten) en sprint in 8,5 seconden vanuit stilstand naar de 100. Nog een trapje hoger op de ladder staat de ENYAQ 80 iV, waarbij de actieradius toeneemt tot 510 km. Die is ook verkrijgbaar met vierwielaandrijving (en 265 pk), waarmee hij dan weer wel 50 kilometer aan rijbereik inlevert.

  • ENYAQ 50 iV: 109 kW (150 pk), 50 kWh, 340 km
  • ENYAQ 60 iV: 132 kW (180 pk), 58 kWh, 390 km
  • ENYAQ 80 iV: 150 kW (204 pk), 77 kWh, 510 km
  • ENYAQ 80X iV: 195 kW (265 pk), 77 kWh, 460 km
  • ENYAQ vRS iV: 225 kW (306 pk), 77 kWh, 460 km

RS

On top of the bill staat de ENYAQ vRS iV, eveneens vierwiel aangedreven, waarbij het vermogen oploopt tot 306 pk. Een sprint van 0 naar 100 duurt in deze topversie slechts 6,2 seconden en hij rijdt 180 kilometer per uur op top. De vierwielaandrijvers hebben overigens een trekgewicht van 1.400 kilo, de andere uitvoeringen blijven steken op 1.200 kilo.

De ŠKODA ENYAQ is eind september bestelbaar met een vanafprijs voor € 39.990,- voor de ENYAQ 60 iV. De levering zal in het eerste kwartaal van 2021 van start gaan. De ENYAQ 50 iV maakt later zijn opwachting en zal goedkoper zijn.

Terug

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws?

Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven en ontvang het laatste nieuws over (de merken & modellen van) Van den Udenhout als eerste in je mailbox!

Elke nieuwsbrief wordt maandelijks verstuurd, uitschrijven is op ieder moment mogelijk.

 

Ja, ik meld mij aan