22 maart 2022

75 jaar Volkswagen: op zoek naar de mooiste bus(sen) van het land

75 jaar Volkswagen: op zoek naar de mooiste bus(sen) van het land
De Volkswagen T1-bus bestaat dit jaar 75 jaar

Een dubbel jubileum: dit jaar bestaat Autobedrijf van den Udenhout 65 jaar. Maar ook de Volkswagen-bus blaast 75 kaarsjes uit. Daarom zijn we op zoek naar de (75!) allergaafste Volkswagen bussen van het land!

Bezoek aan Wolfsburg

Het was woensdag 10 april 1947, de dag dat de Nederlander Ben Pon een bezoek aan de Volkswagen-fabriek in Duitsland bracht. Met onder zijn arm een simpele schets waarmee hij Heinrich Nordhoff (de algemeen directeur van Volkswagen) trachtte te overtuigen dat er in Nederland een grote behoefte is aan praktische bedrijfswagens.

De befaamde schets van Ben Pon (het bericht gaat verder onder de afbeelding)

De schets waarmee Ben Pon Heinrich Nordhoff (de algemeen directeur van Volkswagen) trachtte te overtuigen

Na zijn bezoek verbleef het schetsje even in de ijskast. Maar uiteindelijk besloot Nordhoff het Volkswagen verder te laten uitwerken. Drie jaar later kwam de productie van de Volkswagen Transporter op gang: de eerste varianten (open laadbak en personenbusje) van het T1-model rolden op woensdag 8 maart 1950 van de productielijn.

Het bericht gaat verder onder de afbeelding

De T1-bus van Van den Udenhout

Jan van den Udenhout

Zo'n zeven jaar later, op zaterdag 14 september 1957, verkreeg Jan van den Udenhout het dealerschap voor de verkoop van Volkswagen. Het enige automodel van het merk - de Volkswagen Kever - maakte dat jaar een ongelooflijke opmars in Nederland (in 1957 verliet de twee miljoenste Volkswagen de fabriek in Wolfburg!). En niet voor niets, want de Kever was een praktische en degelijke - maar vooral betaalbare - gebruiksauto. Naast de populaire Kever schitterde ook de (inmiddels iconische en eerste) bedrijfswagen van Volkswagen, de T1-bus, in de showroom van Jan van den Udenhout.

De officiële opening van het eerste pand van Van den Udenhout in 1957, met naast de Volkswagen Kever(s) ook de T1-bus (het bericht gaat verder onder de afbeelding)

De opening van het eerste pand van Van den Udenhout in 1957

Jubileumjaar

Kortom: niet één, maar twee jubilea dit jaar. Want behalve dat Van den Udenhout in 2022 65 kaarsjes uitblaast, viert ook (de) Volkswagen(-bus) haar 75ste verjaardag. Het is dan ook niet voor niets dat juist dit jaar de allereerste elektrische Volkswagen-bus op de markt komt: in de ID. Buzz komen geschiedenis en toekomst samen.

Het bericht gaat verder onder de afbeelding

De nieuwe Volkswagen ID. Buzz is een knipoog naar de iconische T1

Bus to Buzz Tour

Vanwege het 75-jarig jubileum organiseren Volkswagen en Volkswagen Bedrijfswagens op 1 juni a.s. een uniek samenzijn van de 75 mooiste bussen van Nederland: de Bus tot Buzz Tour. De rit met de 75 mooiste (en meest bijzondere!) Volkswagen-bussen van Nederland start (uiteraard) bij Pon in Leusden. Vanuit deze locatie tourt de stoet met bussen langs verschillende plekken die de geschiedenis van de Volkswagen-bus markeren.

Ook meerijden op 1 juni?

Mooiste Volkswagen-bus van Nederland

De Tour is bedoeld voor alle generaties van de Volkswagen-bus, ook voor bijzondere specificaties, modellen of versies. Eén bus zal deze dag door een deskundige jury op deze dag worden verkozen tot 'Mooiste Volkswagen-bus van Nederland'. Die vertegenwoordigt deze zomer Volkswagen Nederland op het Europese Bulli Festival in Hamburg. Meer weten? Lees alles over de Bus tot Buzz Tour op de website van Volkswagen.

Het bericht gaat verder onder de afbeelding

Volkswagen zoekt de 75 mooiste busjes van Nederland

Oh, en de eerste schets van Ben Pon? Die behoort inmiddels tot de collectie van het Rijksmuseum.

Terug

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws?

Meld je aan voor één van onze nieuwsbrieven en ontvang het laatste nieuws over (de merken & modellen van) Van den Udenhout als eerste in je mailbox!

Elke nieuwsbrief wordt maandelijks verstuurd, uitschrijven is op ieder moment mogelijk.

 

Ja, ik meld mij aan